In de medezeggenschapsraad zitten ouders en leerkrachten. Zij worden gekozen door respectievelijk alle ouders en leerkrachten van de school. Voordat het bestuur beleid invoert, pleegt het overleg met de medezeggenschapsraad. Afhankelijk van het onderwerp heeft de medezeggenschapsraad instemmings- of adviesrecht.
De medezeggenschapsraad is een wettelijk ingestelde raad. Hierin kunnen ouders en leerkrachten meedenken over het beleid van de school. De MR heeft vaak een adviserende, maar zeker ook wel eens een beslissende rol in beleidszaken. Elke raad ontwikkelt een beetje zijn eigen cultuur en de ene raad is veel actiever dan de andere.
Op scholen waar zaken niet helemaal lekker lopen, zijn ouders betrokken. Ouders hebben dan behoefte om zaken te bespreken. Soms bezoekt de directeur van de school regelmatig de vergaderingen van de MR en is de raad een echt klankbord voor de directie. Soms is de afstand groter en wordt er door de leden geklaagd over de mate waarin ze serieus genomen worden.
Je vraagt je af of je wel iets te zeggen hebt als ouder. Wanneer je als ouder in de MR zit, mag je in principe elk onderwerp betreffende het beleid van de school ter sprake brengen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er problemen met individuele leerlingen of leerkrachten worden besproken, maar je kunt zaken waar je zorgen of ideeën over hebt op de agenda laten zetten.
Ik zal een aantal voorbeelden geven van zaken die besproken kunnen worden in de MR en waar je als ouder instemmingsrecht over hebt:
Naast zaken waar je officieel instemmingsrecht over hebt, mag je als MR ook advies uitbrengen. Je kunt veel zaken ter sprake brengen. Het komt er vaak op neer dat er allerlei zaken besproken of bediscussieerd worden. Denk bijvoorbeeld aan: